Verslag van de Inspiratiedag 20 september 2022

Iedere twee jaar gaan de leden van de OVAP met elkaar op bedrijvenbezoek: onze inspiratiedag. Wegens omstandigheden met een ‘c’, die bij jullie bekend zijn, was de laatste keer in 2018. Op dinsdag 20 september 2022 konden wij eindelijk weer een inspiratiedag houden met elkaar.

De bus stond om 8.15 uur klaar in Breezand en om 8.30 uur in Anna Paulowna. Onderweg werden bij de koffie/thee de heerlijke gevulde koeken van Bakkerij Alkemade verorberd.

Onze eerste stop was in Warmenhuizen bij Bejo. Arjen Slagter heeft ons daar een uitgebreide rondleiding gegeven. We hebben onze ogen uitgekeken wat betreft de techniek en de innovatie van dit prachtige bedrijf. Ook bedrijven uit onze eigen polder dragen daaraan bij. We bezochten de koele/coole schatkamer van het bedrijf waar het zaad opgeslagen ligt. We liepen langs vele machines die het zaad controleren op kleur/gewicht/maat, onkruidzaad eruit halen, een coating geven, wegen, inpakken en nog veel meer. Zoals machines die het zaad precies genoeg verhitten om het virusvrij te maken, maar niet stuk te maken. Wat was dit boeiend!

Bejo OVAP inspiratiedag

Wist je dat:

  • De heftruck in ‘de schatkamer’ zo geprogrammeerd kan worden dat hij bij de juiste partij stopt?
  • Het ontwikkelen van een nieuw ras (zaad) wel 15 jaar kost?
  • Bejo 30 jaar geleden al met biologisch zaad is gestart?
  • Dat dit een hele aparte lijn in het bedrijf is?
  • Men veel leert van de eigen kracht van biologisch zaad, zodat er bij andere zaden ook minder bestrijdingsmiddel nodig kan zijn?
  • Bijna iedere wortel die je eet bij Bejo vandaan komt?
  • Het bedrijf 500 medewerkers heeft in Warmenhuizen, 500 in de rest van Nederland en 1000 in het buitenland?
  • Er alleen al in Nederland 100 hectare aan kassen is van Bejo voor de eerste kruising?

De tweede stop was in Halfweg bij de Hollandse Pilsner Fabriek. Hier had Leonie een heerlijke lunch voor ons klaargezet. Daarna kregen wij een rondleiding van de hoofdbrouwer Thomas zelf. Langs de ketels luisterden wij naar zijn uitleg over moutgranen, gerst, enzymen, fermentatie, alcoholpercentages, filters, stabilisatieprocessen en bekeken wij de voorraad fusten. Daarna was het tijd om te proeven. Drie verschillende soorten pils werden ons voorgeschoteld, uiteraard mocht de bitterbal daarbij niet ontbreken.

Toen was het tijd om op weg te gaan naar Bergen, naar conferentiehotel blooming. Ja, blooming met een kleine letter, want het is een werkwoord dat staat voor ontwikkelen. Dat werd ons uitgelegd in de museumkamer, waar een tipje van de sluier werd opgelicht over de geschiedenis van het hotel. Van volkshogeschool tot conferentiehotel voor meerdaagse trainingen, maar je kunt er ook trouwen of een weekendje logeren met je gezin.

Bij het hotel hoort een moestuin: Het Hof. Hier wordt bijna alles geteeld dat er bij blooming op je bord komt. Er wordt in overleg met de chef een zaaiplan opgesteld, zodat er van de juiste seizoensproducten voldoende beschikbaar is. Wat ‘s morgens geoogst word, ligt ‘s avonds op je bord. Iedere bezoeker die er een cursus volgt krijgt een dopper van blooming die steeds bijgevuld kan worden bij de watertappunten in het hotel. Voordat wij aan tafel gingen voor het overheerlijke diner was er voldoende tijd om met elkaar een drankje te drinken, bij te praten, of met elkaar een boswandeling te maken.

Na het diner bracht de chauffeur ons weer veilig naar Anna Paulowna en Breezand terug.

We kijken terug op een zeer inspirerende dag, waarop we prachtige bedrijven hebben bezocht en mooie gesprekken hebben gevoerd met elkaar!

Kijk voor meer foto’s op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/OndernemersverenigingAP